X
تبلیغات
نماشا
رایتل

آموزش دروس دبیرستان - هوالفتاح العلیم

آموزش شیمی ۱-زیست شناسی ۱

هوالفتاح العلیم - آمادگی برای امتحانات - جلسه نهم

به نام خدا

دانش را بجویید هرچند در ژرفای دریا فرو روید و خونتان بریزد . ( امام صادق علیه السلام ) 

اللهم ارزقنا حج بیتک الحرام فی عامی هذا وفی کل عام

***************************

ایام عرفه - عید قربان  و  غدیر   مبارک باد

آنچه زمخلوق خدا طالب است

حب علی بن ابیطالب است

    

نمونه سوالات درس زیست شناسی اول دبیرستان

۱- عملکرد هریک را بنویسید:

ریبوزوم - میتوکندری - کلروپلاست - دستگاه گلژی

۲- فرضیه چیست وچندمین مرحله از مراحل روش علمی است؟

۳- عوامل موثر بر فوتو سنتز کدامند؟

۴-  کدام مولکول آغازگر فوتوسنتز است؟

۵- چرا سلولهای ریشه هویج کلروپلاست ندارند؟

۶- واحد سازنده هریک را نام ببرید:

   سلولز - نشاسته - روغن - پروتین - اسید نوکلئک- گلیکوژن

   هموگلوبین - کلسترول - کوتین - آنزیم

۷- بیماریهای زیر چگونه ایجاد می شوند؟

کرتینیسم - راشی تیسم - بری بری - اسکوروی

۸-  وظیفه آنزیم ها چیست ودر کجا ساخته می شوند؟

۹- افزودنی های غذایی کدامند؟

۱۰- کدام افزودنی ها غیر مجاز هستند؟ چه بیماریهایی را ایجادمی کنند؟

۱۱- چرا ویتامین ها باید به مقدار کم خورده شوند؟

۱۲- کدام ویتامین ها را باید روزانه مصرف کرد؟

۱۳ - مصرف زیاد کدام ویتامینها بیماری زاست؟

۱۴- کدام ویتامین و کدام عنصر در انعقاد خون لازم هستند؟

۱۵- کاروتن چیست وبه چه ویتامینی تبدیل می شود؟

۱۶- گواتر در اثر مصرف کدام غذاها بهبود می یابد؟

اما این چند سطر به زبان اصلی است!

Diet

Nutrition for Sport

The sport diet must have two basic components;

bullet Enough fuel to meet training and sport demands
bullet Essential nutrients for good health

Nutrients

Carbohydrate - for energy
Fat - for energy
Protein - for growth and repair of tissue
Vitamins - for growth and repair of tissue
Minerals - for regulation of body processes
Dietary Fibre -for regulation of body processes
Water - for regulation of body processes

Food Pyramid

(Suggested Daily Servings)

Carbohydrates

There are two main types of carbohydrates,

Complex

Simple

Breads, rice, cereals, pasta, biscuits, potatoes, peas, sweet corn, parsnip, carrots, dried beans, lentils, fruit, milk and yoghurt. Sugar, honey, jams, marmalades, confectionary, cakes, soft drinks, cordials, sweet biscuits, toppings, flavoured mineral water.

Complex carbohydrates also contain vitamins, minerals and dietary fibre and are therefore better for you.
Simple carbohydrates are high in sugar content and can also be high in fat content.

Fat

A small amount of dietary fat is necessary for good health.
It is recommended that amount of fat in the diet be kept to 25% to 30% of total kilojoules consumed.
Sources of dietary fat are;
cream, sour cream, butter, margarines, full cream milk, cheese, ice-cream, yoghurt, nuts, chocolate and snack foods.

Protein

Protein is essential for building and maintaining the body's tissues, such as muscles, skin, hair and blood. Protein also helps in the formation of antibodies.
The basic units of protein are called amino acids. There are 20 amino acids, 9 of these cannot be produced by the body and so must be consumed in the diet.
The recommended daily amount of protein consumed is 1.0 to 1.2 grams per kilogram of body weight. 
Sources of protein are;
lean meat, eggs, dairy produce, fish and poultry,
vegetables, nuts, bread, rice, etc.
(Note: as vegetables lack one or more essential amino acids, a vegetarian athlete must pay careful attention to the selection of foods.)

Vitamins and Minerals

Vitamins C, B, folate, pantothenic acid and biotin are easily passed by the body and so need to be included in the daily diet.
Vitamins A, D, E and K are stored in the fatty tissues of the body and therefore can accumulate over time if an excess is consumed.

Minerals are required for nerve transmission and muscle contraction.
The two most important minerals for an athlete are iron and calcium.
Sources of iron are; lean red meat, liver and green leafy vegetables.
Sources of calcium are; low fat dairy foods.
(To increase calcium retention, minimise caffeine and salt intake.)
Vitamin and Mineral tablets should only be used if your diet does not contain enough. 

Dietary Fibre

Dietary fibre consists of plant material such as cellulose, hemicellulose, pectin, polysaccharides, gums, mucilage and lignin.
These are found in wholegrain cereals, fruit, vegetables, nuts and legumes.
Dietary fibre slows down the release of sugars from food and gives the athlete a more sustained release of energy.
It is recommended that an athlete on a high fibre diet ensures that their diet contains adequate amounts of minerals. A high fibre diet can reduce the uptake of minerals.

Water

Water is essential for the body to function properly.
Water is passed regularly by the body and through the lungs and skin, so it needs to be replaced.
Thirst is not a good indicator to replace water lost through training or sport.
The correct way to estimate water loss is to weight yourself before and after training or sporting activities. This weight lost should be replaced with water.
During training or prolonged sport, it is best to consume a small glass of cold water at frequent intervals.
In summer, the volume of water consumed will increase due to losses from increased perspiration.

 www.centenaryarchers.gil.com.au/archery_Fitne...

*******************************

نمونه سوالات شیمی اول دبیرستان:

۱- قانون شارل را توضیح دهید

۲- دمای مطلق چیست؟

۳- مراحل تصفیه فاضلاب را توضیح دهید.

۴- محلول فراسیرشده چگونه تهیه می شود

۵- ضریب خطر چیست؟

۶- بازها چه مشخصاتی دارند

۷- فراوان ترین عنصر در کره زمین کدام است؟

۸- انواع اکسایش را با مثال توضیح دهید

۹- مولکول قطبی چیست ؟ مثال بزنید

۱۰- چرا اتم در حالت عادی خنثی است؟

۱۱- کاربرد کات کبود و  سولفوریک اسید را بنویسید

 

تاریخ ارسال: شنبه 9 دی‌ماه سال 1385 ساعت 01:35 ق.ظ | نویسنده: مهدی | چاپ مطلب 0 نظر