آموزش دروس دبیرستان - هوالفتاح العلیم

آموزش شیمی ۱-زیست شناسی ۱

آموزش دروس دبیرستان - هوالفتاح العلیم

آموزش شیمی ۱-زیست شناسی ۱

هوالفتاح العلیم - نمونه سوال زیست وبهداشت اول دبیرستان

                          بسم الله الرحمن الرحیم

ایام شهادت مظلومانه حضرت فاطمه سلام الله علیها تسلیت باد

 

 

 

با سپاس از وبلاگ : r-mirzaii.blogfa.com  

نوشته شده توسط محمدرضا میرزایی | لینک ثابت |

 

سوالات تشریحی فصل پنجم علوم زیستی 0

 

۱- به سوالات زیر به اختصار جواب دهید.

-         غذا نیاز ما را به………………تامین می‌کند.

-          قند میوه ……… و قند شیر………می‌باشد.

-          چرا گوارش مولکول نشاسته پس از پخته شدن سیب‌زمینی آسانتر است؟

-          یکی از منابع تامین کننده آب بدن را بنویسید؟

-          یک نقش سدیم و یک نقش کلسیم را در بدن بنویسید؟

-          علت بیماریهای کواشیورکور، شب‌کوری، اسکوروی، کریتینیسم ، پلاگر و بربری چیست؟

-          کمبود چه عناصری به ترتیب باعث آنمی می شود؟

-          مصرف سیکلامات‌ها چه عوارضی به دنبا ل دارد؟

2ـ الیاف، آمیلوپلاست ، لایه میانی و اسیدهای آمینه اساسی را تعریف کنید؟

3ـ هر یک از بیماریهای زیر به علت کمبود چه ماده ای در بدن ایجاد می شود؟

الف) کواشیورکور        ب) گزروفتالمی          ج) اسکوروی        د)گواتر

4- دو مورد از اعمال سدیم را در بدن بیان کنید؟

5- دو تفاوت چربیهای گیاهی با چربیهای جانوری را بنویسید؟

6ـ نقش محافظت کننده‌ها در مواد غذایی چیست؟

7- الف- قند موجود در شیر چیست؟ ب- هورمونی که توسط تیروئید ترشح می شود چه نام دارد؟

ج تفاوت پروتئین شیر با پروتئین گوشت چیست؟

8- کمبود هر یک از مواد غذایی زیر چه نوع بیماریهایی در بدن ایجاد می کند.

الف- آهن     ب‌ـ نیاسین          ج‌- کلسیم                  دـ ویتامین B1

9- آمیلوپلاست چیست؟

10- تجمع چربی در زیر پوست چه فوایدی دارد؟(دو مورد)

11- دو نقش هورمون تیروکسین در بدن انسان را بنویسید و کمبود این هورمون  در دوران کودکی و همچنین در دوران بزرگسالی چه بیماریهایی را بوجود می‌آورد ؟

12- کمبود و ازدیاد  چه نوع ترکیبات آلی  و معدنی سبب بروز این بیماریها می شود بنویسید؟

الف- کواشیورکور      ب‌- کم خونی       ت‌- بری بری       پ‌- سخت شدن کبد    

 ج‌-راشی‌تیسم     ح‌ - شب کوری

13 دو نقش کلسیم را در بدن بنویسید؟

14- اسید آمینة اساسی چیست؟

15- منابع ویتامین D  را بنویسید؟

16- فقدان ویتامین D در بدن چه بیماری ایجاد می کند؟

17- کمبود هر یک از مواد زیر چه بیماری  در بدن ایجاد می کند؟

الف- ویتامینB1         ب‌- پروتئین        ج‌- ید       دـ آهن

18- فواید استفاده از غذاهای دارای سلولز چیست؟( دو مورد)

19- نوع قند موجود در شیر و میوه‌ها را بنویسید؟

20- گزروفتالمی در اثر کمبود چه ویتامینی  به وجود می‌آید و علائم آن چیست؟

21- علت بیماریهای کواشیورکور، راشی‌تیسم، شب‌کوری، و بربری را فقط نام ببرید؟

22- کلسترول چیست؟ در چه صورت باعث بیماری قلب و رگها می شود؟ و در چه مادة غذایی به فراوانی یافت می شود؟

23- اصطلاحات زیر را تعریف کنید.

الف‌ـ اسید آمینه اساسی     ب‌ـ تیروکسین        ج‌- گلوتامات‌مونوسدیم

24- نقش هر یک از مواد زیر را در بدن بنویسید؟ (برای هر کدام ذکر دو مورد کافی است)

الف ‌ـ سدیم           ب‌- کلسیم        ج‌ـ ویتامینA          دـ ویتامین C

25- یک مثال برای غذاهایی که موارد زیر را دارند بنویسید؟

الف‌ـ لاکتوز        ب‌ـ کلسیم     ج ‌ـ سلولز       دـ پروتئین مایع

26- علت بیماری پلاگر چیست؟

27- دو علت برای نرمی استخوان بنویسید؟

28- جمله زیر را تفسیرکنید.

(مقدار پروتئینی که در هر مادة غذایی وجود دارد با میزان مناسب بودن پروتئین های آن غذا برای رشد و ترمیم دو موضوع جداگانه و غیر مرتبط هستند).

29- اعمال  ویتامین A را در بدن بنویسید؟

30- منظور از رژیم غذایی مناسب چیست؟ مختصراً توضیح دهید.

31- علت بیماری راشی‌تیسم و آسکوروی چیست؟

32- ویتامین‌ها برای ایفای نقش خود باید بصورت ……..باشد.

33- وجود سلولز در غذاها به مقدار مناسب لازم می‌باشد. علت را بنویسید؟

34- محل تولید هورمون تیروکسین را نوشته، بیان کنید در ساختمان این هورمون چه عنصری بکار رفته است؟

35- علت تغییر رنگ میوه‌ها ی بریده شده مثل سیب و قند شدن روغن چیست؟

36- افزایش کلسترول ، احتمال ابتلاء به چه بیماریهایی را افزایش می‌دهد و نیز نقش چربیها را در بدن بنویسید؟

37- در بدن انسان برای هر یک از موارد زیر نقشی را بنویسید؟

الف‌)کلسیم        ب‌)آهن      ج ‌) ویتامینA         د) ویتامینC

38- چرا مصرف روغنهای گیاهای بهتر است؟

39- از افزودنیهای غذایی محافظت کننده‌ها چه نقشی دارند؟

40- از ویتامینهای محلول در چربی دو مثال بزنید؟

41- الف‌- قند موجود در شکر چه نام دارد.

ب‌- بیماری خشکی و ضخیم شدن قرینه چشم چه نام دارد؟

42- الیاف چیست و بیشتر در کدام گروه از غذاها وجود دارد؟

43- کم خونی یا آنمی چگونه ایجاد می شود علایم این بیماری را بنویسید؟

44- از دو افزودنی غذایی گلوتامات‌مونوسدیم و سیکلامات هر یک به چه منظوری استفاده می شود؟

45- آیا کلسترول اساساً مادة مضری است ؟ توضیح دهید.

46- چرا هویج برای سلامتی ما مفید است؟

47- مصرف هر یک از موارد زیر چه عوارضی برای بدن انسان دارد.

الف‌- سیکلامات‌ها      ب‌- مصرف بیش از حد ویتامین D

48- چرا پس از پخته شدن آمیلوپلاست، گوارش آن آسانتر است؟

 

 

فصل ششم

- چه افرادی در گروه خونی O قرار می گیرند . مواد موجود در سرم خون این افراد را بنویسید.

2- عمل لقاح را تعریف کنید و حاصل آن چه سلولی است ؟

3- سلولهای جنسی انسان دارای چند کروموزم است و هدف از تقسیم میوز را بنویسید؟

4- الف – DNA مواد لازم برای همانند سازی خود را از کجا فراهم می آورد؟

ب- وظیفة انتقال صفات ارثی با چه مولکولی است و این مولکول در چه بخشی از سلول جنسی قرار دارد.

ج – چرا  دو سلول دختر حاصل از تقسیم میوز کاملا شبیه سلول مادر هستند.

5- انواع بازهای آلی در مولکول DNA را بنویسید؟

6- چرا در ادارة پلیس از انگشت نگاری به عنوان یک روش مطمئن در تشخیص مجرمان استفاده می شود.

7- سلولهای حاصل از تقسیم میوز چه تفاوتی با دیگر سلولهای بدن دارند؟

8- جدول گروه خونی زیر را کامل کنید؟

 

ماده موجود در سرم

مادة روی گلبول قرمز

گروه خون

ردیف

............

.............

AB

1

ضد A و ضد B

ندارد

.......

2

9- سلولهای حاصل از تقسیم میتوز در انسان هر کدام چند عدد کروموزم دارند؟

10- الف- دو نوکلئوتید فرضی یک رشته از مولکول DNA را در شکل مشاهده می کنید.

نوکلئوتیدهای مکمل را بنویسید.

 

ب- در همانند سازی DNA چرا دو رشته حاصل کاملا شبیه به هم هستند.

11- کدام مولکول قادر به همانند سازی خود می باشد ؟ واحد سازندة این مولکول چیست؟

12- شکل یک کروموزم را رسم کرده و بخش های مختلف آن را نام گذاری کنید؟

13- اگر خون فردی با هر دو سرم ضد A و ضدB لخته شود . گروه خونی وی چیست ؟چرا؟

14- دو اختلاف اساسی سلول جنسی نر و ماده را در انسان بنویسید؟

15- الف- کدام گروههای خونی دارای مادة A بر روی گلبولهای قرمز خود هستند؟

ب- محل اتصال دو کوماتید یک کروموزم چه نام دارد.

16-  الف- محل اثر هورمون رشد کجاست.

ب- این هورمون از کجا ترشح می شود.

17- به شکل نگاه کنید و به پرسش ها پاسخ دهید.

 

الف- این سلول دارای چند جفت کروموزم است.

ب- اگر این سلول تقسیم میوز را انجام دهد چند سلول جدید ایجاد می کند و هر سلول جدید چند کروموزم خواهد داشت.

18- هر نوکلئوتید از چه اجزایی ساخته شده است؟

19- سلولی دارای 6 جفت کروموزم است اگر این سلول تقسیم میوز انجام دهد.

الف- چند سلول جدید به وجود می آورد.     ب- هر سلول جدید چند کروموزم خواهد داشت.

20- اگر خون فردی با سرم ضد B رسوب دهد:

الف- نوع گروه خونی این فرد چیست؟        ب- در سرم خون او چه ماده ای وجود دارد؟

21- الف – تقسیم میوز در چه اندامهایی و به چه منظور صورت می گیرد؟

ب- ساده ترین راه  برای ایجاد صفات در جانداران کدام است.

22- یک رشته کروماتین از------- و -------- تشکیل شده است .

23- ساختمان مولکول DNA را توضیح دهید و بنویسید پیام های DNA برای ساخته شدن پروتئین ها چگونه به سیتوپلاسم می رسد؟

24- گروه خونی شخصی A می باشد الف- نوع مادة روی گلبولهای قرمز و مادة موجود در سرم او چیست؟  ب- اگر به این شخص خون B تزریق شود چه پیامدی خواهد داشت؟چرا؟

25- یک شباهت و یک تفاوت اسپرم و تخمک انسان را بنویسید؟

26- اگریک مولکول DNA هزار نوکلئوتید داشته باشد . و 20 درصد آن Tباشد، چه تعداد آن Gخواهد بود؟

27- چرا هسته خرما را اگر در مناطق جنوبی ایران بکاریم درخت خرما به عمل می آید اما کاشتن همان هسته در اراک بی نتیجه است.

28- خصوصیات ارثی چگونه و توسط چه مولکولی از والدین به فرزندان انتقال می یابند؟

29- با ذکر مثال تاثیر محیط در بروز صفات را بنویسید؟

30- ارتباط بین نسلها توسط چه سلولی و در طی چه عملی برقرار می شود؟

31- واحد ساختمانیDNA را نام برده و مشخص کنید هر یک  از این واحدها از چه بخش هایی درست شده اند؟

32- دو عامل موثر بر ایجاد صفات را نام برده و بنویسید چرا هستة خرما در مناطق سردسیر رشد نمی کند؟

 

                                                           

                                                                          با تشکر از وبلاگ زیست شناسی دبیرستان

 

 

سوالات امتحانی فصل هفتم   

 

1-تجزیه کنندگان چگونه با عث پوسیدگی می شوند؟

 

2- جسد ماموت ها چگونه سالم باقی مانده است ؟

 

3- از راههای نگهداری غذا انجماد را تعریف کنید؟

 

4- علت گرم شدن هوا و عواقب خطرناک آن را توضیح دهید؟

 

5- شبکه غذایی ، تراکم جمعیت ، منبع طبیعی و جایگزینی را تعریف کنید؟

 

6- با ذکر مثال بنویسید چگونه تغییر گیاهان اکوسیستم موجب تغییر جانوران آن می شود؟

 

7- الف- به طور خلاصه بنویسید چگونه نیترات موجود در خاک به پروتئین تبدیل می شود؟

 

ب- دو منبع تولید آمونیاک در طبیعت را بنویسید؟ و چه باکتریهایی این آمونیاک را به نیترات تبدیل می کند؟

 

8- زیستگاه و اکوسیستم را تعریف کنید؟

 

9- الف- روش پاستوریزه کردن شیر را شرح دهید؟ ب- در پاستوریزه کردن کدام گروه از میکروبها از بین می روند؟

 

10- معمولا برای دوام بیشتر چوب رطوبت انرا می گیرند این کار چگونه باعث مقاومت در برابر پوسیدگی می شود؟

 

11- در هر یک از تبدیلات زیر کدام گروه از باکتریها نقش دارند؟

 

الف- تبدیل آمونیاک به نیترات ب- تبدیل نیترات به نیتروژن هوا 

 

12- چنانچه تراکم جمعیت پرندگان یک جنگل 180 پرنده در هر کیلومتر مربع باشد و مساحت این جنگل 600 کیلومتر مربع باشد تعداد کل پرندگان این جنگل چقدر است؟ با فرمول و محاسبه.

 

13- بوم شناسی و هرم انرژی را تعریف کنید؟

 

14- الف- دو مورد استفاده از پوسیدگی را بنویسید؟

 

ب- در روش مومیایی شدن چرا در جسد پوسیدگی رخ نمی دهد؟

 

15- چهار روش نگهداری غذا را فقط نام ببرید؟

 

16- الف- باکتریهای شوره زدا چه نقشی در چرخه نیتروژن دارند؟ ب- کدام گروه از باکتریها خاک را از نظر نیترات غنی می کنند؟فقط نام ببرید.

 

17- چرا خوردن غذاهای گیاهی برای انسان به صرفه است ؟

 

18- سه گروه از عوامل مهم که در پوسیدگی نقش دارند را نام ببرید؟

 

19- عوامل اصل موثر در تعداد افراد جمعیت کدامند؟ برای تنظیم جمعیت انسانی کنترل کدام عامل راحت تر است ؟

 

20- پروتئین های بدن جانداران پس از دفع یا مرگ طی چه مراحلی به نیترات معدنی تبدیل می شود؟

 

21- چرا باید غذای یخ زده را بلا فاصله پس از ذوب شدن مصرف کرد؟

 

22- گونه را تعریف کرده و یک مثال از گونه غالب به همراه اکوسیستم آن ذکر کنید؟

 

23- دو مورد از عوامل موثر در فرسایش خاک را بنویسید؟

 

24- از راههای اتلاف انرژی در موجودات مصرف کننده دو مورد را بنویسید؟

 

25- چرا هرم انرژی ، هرم ماده نیز به شمار می رود؟

 

26- فرایند پوسیدگی را تعریف کنید؟

 

27- بخش های سخت بدن یک جانور سریع تر تجزیه می شود یا بخش های نرم ، برای هر بخش مثالی بزنید.

 

28- برای جلوگیری از پوسیدگی انگور آن را به کشمش تبدیل می کنند، چگونه این کار مانع فساد آن می شود؟

 

29- باکتریهای تثبیت کنندة نیتروژن که در ریشة گیاه نخود زندگی می کنند چگونه باعث افزایش نیترات خاک می شوند؟

 

30- انسان ، امروزه در مقایسه با قرنها ی گذشته از رشد و سلامت بهتری برخوردار است . این امر ناشی از تغییر محیط است یا وراثت؟( به چه دلیل)

 

31- الف- چرا نمی توان خورشید را در زنجیرة غذایی قرار داد؟

 

ب- به چه علت سیر انرژی در طبیعت به صورت هرمی است.

 

32- وارد شدن ترکیبات فسفردار یا نیتروژن دار به آب چگونه موجب مرگ آبزیان می شود؟

 

33- نمک سود کردن چگونه از فاسد شدن غذا جلوگیری می کند؟

 

34- نقش باکتریهای شوره گذار در چرخة نیتروژن چیست؟

 

35- چرا به زمین های کشاورزی نباید بیش از حد آب داد؟2علت را بنویسید؟

 

36- بازده تبدیل انرژی در گیاهان و تراکم جمعیت را تعریف کنید؟

 

37- هر اکوسیستمی فقط می تواند نیازهای تعداد معینی از جانداران را برآورده کند مهمترین عواملی را که این توانایی را محدود می کنند بنویسید؟

 

38- علت گرم شدن هوای کرة زمین چیست؟

 

39- جمعیت و چرخة مواد را تعریف کنید؟

 

40- توالی و اکولوژی را تعریف کنید؟

 

41- کدام باکتریها مسؤل تغییرات زیر هستند . الف- تبدیل نیتروژن هوا به پروتئین

 

ب- تبدیل نیترات به آمونیاک

 

42- الف- در کدامیک از روش های نگه داری غذا میکروبها کشته نمی شوند.

 

ب- مشکل استفاده از روش پرتودهی چیست؟

 

43- دو شرط از شرایط لازم برای پوسیدگی را نام برده و یکی از موارد اهمیت پوسیدگی را نیز بنویسید؟

 

44- چرا در یک زنجیرة غذایی تمام انرژی نهفته در گیاه سبز به آخرین مصرف کننده نمی رسد؟

 

45- علت بوی بد حاصل از جسد در حال تجزیه جانداران چیست؟

 

46- منظور از متراکم شدن مواد در زنجیرهای غذایی چیست؟ مثال بزنید؟

 

47- استفاده از روش چارچوب را در نمونه برداری توضیح دهید.

 

48- گونة شاخص و کنام را تعریف کنید؟

 

49- علت تولید گرما و بوی بد در محل پوسیدگی را بنویسید؟

 

50- از جمله مواردی که زندگی بشر امروز را تهدید می کند 2 مورد را بنویسید؟

 

51- چرا نمونه هایی مثل مار و عقرب را در الکل نگهداری می کنند؟ توضیح دهید.

 

52- بنظر شما آیا در سال 2050 میلادی تراکم جمعیت ایران تغییر می کند؟ توضیح دهید.

 

53- منبع طبیعی چیست؟

 

54- بهترین را ه کنترل افزایش جمعیت چیست؟

 

سوالات امتحانی فصل 8

 

1- شکل 3-8 ص 97 را تفسیر کنید.

 

2- چگونگی عمل اینترفرون را بنویسید؟

 

3- دو راه استفاده از ویروسها توسط زیست شناسان را بنویسید؟

 

4- پوست و لایه های مخاطی در دفاع از بدن علیه بیماریزاها چگونه عمل می کنند و چرا گاهی در انجام این عمل موفق نیستند؟

 

5- الف- باکتریهای انگل چگونه تغذیه می کنند؟

 

ب- تولید مثل باکتریها را بنویسید؟

 

6- پیکر هر ویروس از چه اجزایی ساخته شده است ؟

 

7- گلبولهای سفید به چند گروه تقسیم می شوند؟ نام ببرید.

 

8- طرح زیر یک باکتری را نشان می دهد (شکل 5-8 ص101)

 

الف- نام بخش های شماره گذاری شده را بنویسید. ب- کدام بخش یا بخش ها در همة‌انواع باکتریها وجود دارند؟

 

9- شکل زیر یک ویرس را نشان می‌دهد اجزای خواسته شده را نامگذاری کنید.(شکل 2-8 ص 97) سمت چپ

 

10- الف- مفهوم عبارت ویروس میزبان اختصاصی دارد را بنویسید؟

 

ب- ویروسها پس از ورود به سلولهای میزبان چگونه آنها را آلوده می کنند؟

 

11- الف- گلبولهایی که با ترشح پادتن و گلبولهایی را که با ایجاد پاهای کاذب با میکروبها مبارزه می کنند را فقط نام ببرید.

 

ب- چگونگی استفاده از پرتو درمانی را بنویسید؟

 

12- الف- چرا باکتریها هاگ سازی می کنند. ب- عمر هاگ باکتریها چه مدت است .

 

ج- این هاگ در چه بخشی از باکتری تشکیل می شود. د- یک باکتری معرفی کنید که هاگ تولید می کند.

 

13- دو مورد از موارد استفاده ویروسها را بنویسید و روش استفاده در هر مورد را ذکر کنید.

 

14- آیا میکروبهای ساپروفیت هم می توانند باعث بیماری زایی شوند ؟ با ذکر مثال توضیح دهید.

 

15- در هنگام آلوده شدن سلول به ویروس کدام بخش ویروس وارد سلول می شود؟

 

16- لنفوسیت ها و فاگوسیت ها هر یک به چه روشی با میکروبها مبارزه می کنند؟

 

17- منحنی فعالیت ص 106 را تفسیر کنید.

 

18-پیکر هر ویروس از یک بخش ----و یک -----درست شده است .

 

19- این جمله را تفسیر کنید. ویروسها انگل اجباری درون سلولی هستند.

 

20- الف- باکتریها به سلول گیاهی شبیهند یا به سلول جانوری ؟چرا؟

 

21- به کدام باکتریها ساپروفیت می گویند؟

 

22- الف- ویرس ایدز به کدام بخش بدن آسیب می رساند ؟ ب- کدام دسته از گلبولهای سفید پادتن ترشح می کنند؟

 

23- شکل ساده ای از یک باکتری را رسم و نامگذاری کنید.

 

24- چرا باکتری عامل کزاز برای مدتها در محیط زنده می ماند؟

 

25- باکتریهای ساپروفیت را از لحاظ تغذیه با باکتریها ی انگل مقایسه کنید.

 

26- نقش لنفوسیت ها را در ایمنی بدن بنویسید .

 

27- الف – دفاع بدن در برابر ویروس چگونه انجام می شود . ( توضیح دهید)

 

ب- واکسن چیست؟

 

28- چرا با وجود تکثیر سریع باکتریها تعداد آنها از حد معینی زیاد نمی شود ؟

 

29- دو ویژگی ویروسها را نام برده و بنویسید چرا ویروس ایدز خطرناکتر از ویروسهای دیگراست ؟

 

30- اگر زمان لازم برای تقسیم یک باکتری به دو باکتری 20 دقیقه باشد بعد از یک ساعت از یک باکتری چه تعداد باکتری ایجاد می شود؟

 

31- منظور از عمل اختصاصی پادتن ها چیست؟

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد